Lapland

Planering inför dagens fiske

Vi har haft vår sämsta sommar på väldigt länge i Västerbotten. Kallt och blåsigt med enormt mycket nederbörd. Snösmältningen i fjällen är flera veckor senare än vanligt och när jag ringer upp till vår helikopterstation och förhör mig om läget så besannas mina farhågor. Nästan alla vattendrag är överfulla och samtliga strömmande vatten går väldigt höga. Även ”vår” jokk är mer eller mindre översvämmad och vi blir avrådda från att åka just nu. Den lyxen äger vi dock inte, att planera om vår resa med bara några dagars varsel är inget alternativ. Alla inblandade har sedan länge bokat in vår vecka i sitt respektive livspussel med familjer, vänner och övrig semester.

“….Den lyxen äger vi dock inte, att planera om vår resa med bara några dagars varsel är inget alternativ”

2015-1-5

Vi samlas som vanligt dagen före avfärd hos Niklas för lite planering och inköp av mat för en vecka framåt. , och när regnet börjar hamra mot biltaket besannas våra farhågor, det kommer att bli en blöt och kall vecka.

Efter ca 5 timmar i bil har vi kvar en helikopterlyftet ut till vårt vatten. När vi lastar i helikoptern bekräftar även piloten att det regnat mycket under juli månad och det är höga flöden i alla vattendrag. Turbinen på helikoptern varvar igång rotorn och vi lyfter sakta från landningsplattan. När vi flyger in i den svenska fjällvärlden ligger molnen som ett tungt lock och alla bergstoppar är borta, så vår pilot får flyga efter instrument för att hitta rätt. Även om jag har åkt helikopter ett flertal gånger sista åren är det alltid lika underhållande att se en duktig pilot i arbete. Varsamt placeras den stora maskinen på marken och vi börjar lasta ut. Redan innan helikoptern lyfter för hemfärd börjar myggen anlända, och när ljudet av rotorbladen tystnar anfaller hela armen. Det är enorma mängder mygg och det brukar sällan vara ett problem men här är det faktiskt på gränsen. Vi dränker in oss i myggolja och påbörjar arbetet med att resa tält och regnskydd vid eldstaden. Det senare kommer visa sig vara guld värt denna resa.

2015-1-9När allt är klart med lägerplatsen belönar vi oss med en öl och lite maltdryck. Regnandet har tilltagit i styrka men nu är fiskesuget för stort så vi gör iordning fiskegrejerna och vandrar uppströms till ett sel just ovanför vår lägerplats. Trots vädret ser vi en del fisk som vakar. Vattennivån är dock så hög att vi inte kan vada ut och kasta på fisken på denna del av selet. Längre upp är förhållandena lite bättre och vi lyckas landa några fina öringar kring kilot. Trötta men vid gott mod går vi och lägger oss någon gång efter midnatt. Efter en behövlig frukost med regnet hamrande på presenningen så bestämmer vi oss för att gå lite längre uppströms denna dag. Mat och dricka för en hel dag ute packas och vi ger oss iväg vid lunchtid. När vi trötta är tillbaka vid tältet sent på natten har vi gått ca en mil. Fisket har varit ganska dåligt och det har regnat och blåst hela dagen. Morgonen efter vaknar vi till ljudet av regn mot tältduken och unnar oss en kortare sovmorgon. Efter en välbehövlig frukost ihopkurade under regnskyddet tycker vi så synd om oss själva att några öl och lite whiskey plötsligt kommer fram, och helt plötsligt känns allt ganska trevligt och lovande igen. Vi packar mat och dricka för ytterligare en hel dag ute och beger oss nedströms vårt läger. Efter ca en kilometer kommer vi till ett litet men djupt sel där vi stannar upp för lunch.

2015-1-14Helt plötsligt slutar det att regna och när vi sitter och njuter av lunchen ser vi hur det vakar flera fiskar inom kasthåll. Trots det dåliga vädret kläcker det små grå dagsländor i mängder. Vi får flera fina fiskar kring och över kilot, alla på torrfluga. Hoppet börjar så sakta återvända, efter ett par timmar när solen tittar fram på kvällen känns allt helt plötslig så där perfekt igen. Vi äter en underbar middag bestående av öring tillagad i foliepaket tillsammans med klyftpotatis och en kall öl. Kvällssolen fortsätter att lysa och vi får en underbar kväll och fiskar långt in på småtimmarna. När vi vaknar nästa morgon hamrar regnet oförtröttligt mot tältduken igen, och det kommer att visa sig att gårdagen var undantaget som bekräftar regeln vad gäller vädret på denna resa. Stärkta av gårdagen tar vi i alla fall sikte mot selet nedström vårt läger för ytterligare en dags fiske. Det kommer att visa sig att detta sel med ovanliggande strömmar håller enormt mycket fin öring. Vädret fortsätter att visa sig från sin sämsta sida med kyla, blåst och regn. Vi får dock riktigt bra med fisk och tillsammans med god mat, någon öl och lite maltdryck har vi det riktigt bra.

 

This video is filmed in Lapland in the far north of Sweden. A week of heavy rain, strong winds, high water and lots of mosquitoes………but who cares when you go flyfishing. This is our story…..

Lapland from Per Andersson on Vimeo.

Tags: , , , , , ,

2 Enlightened Replies

Trackback  •  Comments RSS

 1. Peter Fröhlin says:

  Den “höljan” känner jag igen 🙂 Fast vi fick inte lika mycket fin fisk där som ni. Vi var där 2010 och hade en halv vecka som var bra och sen regnade det i två dygn. Vi tältade vid bäcken som rinner ut i höljan och den lät som en jetmotor efter regnet. Men väldigt bra tältplats! Fick en del tips av dig inför den trippen. Längtar tillbaka 🙂

  Måste fråga vad du har för regnskydd, ser grymt bra ut!

  / Peter

  • Per says:

   Hej Peter!
   Om det är det vita du undrar över , så är det en vanlig presenning. Den gjorde sitt jobb med klart godkänt betyg den vecka vi var på plats.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top