Arvesjokk

Närbild på flugrulle i ArvesjåkkaVi lämnar Skellefteå tidigt.  Målet för denna resa är Arvesjokk. Vi lastar i helikoptern och lyfter mot vårt mål. Piloten följer jokken nedströms till ett större sel där vi har tänkt att ha vårt läger. Det ser dock ut att vara oroväckande lite vatten efter denna torra sommar och oron smyger sig sakta på, skulle vi ha valt ett annat vatten med tanke just på det låga vattenståndet? Men efter att helikoptern lyft och försvunnit bort så står vi länge och bara njuter av tystnaden och jokken som vi har framför oss. Vi hittar en fin tältplats och gör iordning lägret och sätter oss sedan ner och tar en öl. Det är ordentligt varmt och det visar sig också att värmen kommer att hålla i sig under hela resan.

Flugan flyter en meter sedan exploderar ytan….

Klockan är väl ungefär 17.00 när vi börjar göra oss iordning för kvällens fiske. Vi har bestämt oss för att gå nedströmsdenna första kväll och en efter en försvinner mina kompisar iväg. Jag blir sist kvar och tänker vada över till en liten udde mitt emot vårt läger. Jag går uppströms en liten bit och hittar ett ställe där det som djupast är ca en halvmeter. Innan jag går över smyger jag mig fram och provar ett kast mitt i jokken. Flugan flyter en meter sedan exploderar ytan och en fin harr har fastnat. Jag har ett makalöst bra fiske på en sträcka av kanske 100 m med ett största djup på 60-70cm.Niklas med harr från Arvesjokk
Det står stor harr överallt och efter ett dussin fiskar kring 7-8 hg så följer jag jokken ner till mina kompisar för att se hur det gått för dom. Det visar sig att även dom har haft ett lika bra fiske denna första kväll, och när vi summerar kvällen över ett glas maltdryck så har vi stora förhoppningar om fyra dygns härligt fiske. Efter en tidig kväll och en hel natts välbehövlig sömn så vandrar vi ca en halvmil uppströms till ett större sel just innan själva sjön tar vid. Nu är det ordentligt varmt och trots tidig morgon så börjar temperaturen närma sig 20 grader. Det blir en jobbig promenad men det visar sig direkt vara värt besväret. Rakt nedanför där vi har vår lilla “lägerplats” går selet ihop i en smal ca 1,5 m djup kanal innan nästa sel tar vid. Mitt för våra ögon står det 5 stycken kilosharrar med stora ryggsegel som vajar förföriskt i strömmen. Jag provar att försiktigt lägga ut en torrfluga, men så fort linan landar på vattnet så skräms alla ut på djupet. Min första tanke är att “där försvann den chansen”, men efter en kort stund står dom där igen. Dom kommer dock att visa sig vara omöjliga att lura. Vi provar allt – till och med när nymfen stryker över ryggen så reagerar den inte Det är dock en upplevelse att se dessa stora fiskar bara två meter framför oss i detta klara vatten. Vi fortsätter fisket här uppe och får enormt mycket stor harr, dom flesta fiskar ligger på +45 cm med toppar på just under 50 cm. Medelvikten här liknar inget jag tidigare upplevt. Småharrarna lyser med sin frånvaro, detta beror säkert på att det är en bra balans mellan gäddan och harren. Vi får nämligen också en del gäddor på streamer. Vi äter vår lunch vid “kanalen” och börjar sedan fiska oss mot lägret.

2006004 Fisket fortsätter att vara bra men bäst resultat har vi vid dom större selen på vägen hem. Över en sen middag bestämmer vi att nästa dags fiske kommer att äga rum längre upp mot sjön. Väl framme dagen efter så är klockan närmare 12.00 och efter gårdagens promenad så är vi alla trötta och lite slitna i kroppen. Det otroliga fisket gör dock att man snabbt glömmer av sin trötthet. Vi fiskar vid utloppet av sjön och får uppleva lika bra fiske som gårdagen bjöd på. Vi slår oss ned på stranden och dricker en kall öl i 25 graders värme och drar sedan flera harrar just under kilot. Kan man ha det bättre? Klockan är sen och det har blivit ordentligt mörkt innan vi är tillbaka i lägret, och efter lite “afterfishing” vid lägerelden så kryper vi i säng, ganska så slutkörda. Sista dagen ägnas åt fiske nedströms vårt läger, detta ger inte lika bra utdelning men blir ändå en fin avslutning på en underbar fiskeresa.

 

Bilder från fiskeresan till Arvesjokk

Tags: , , , ,

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top