Dellikjokk

Öring från DellikjokkNär vi flyger in över Dellikjokk så får jag först en liten orolig känsla i magen. Det ser ut att vara oroväckande lite vatten, kan den verkligen hålla så stor öring som ryktet gör gällande. Vi lastar ur helikoptern och gör snabbt iordning lägret och våra flugspön. Efter lite diskuterande så bestämmer vi oss för att gå uppströms en liten bit för att pröva denna första kväll. Vi fiskar inte mer än ca en halvtimme innan Patrik landar resans första riktiga fisk ,en fin öring på 1,2 kg. Stärkta av vetskapen att det finns stor öring fortsätter vi uppströms. Vid nästa lugnstryk hinner jag inte kasta många gånger innan det smäller på ordentligt.Denna öring får jag bara känna på i ca en halvminut innan den tackar för sig i ett våldsamt hopp.

 I andra kastet så händer det, en till stor, tung öring tar flugan…..

Den vägde en bra bit över kilot. Jag går 20 meter uppströms och kastar ut igen, samma nymf som tidigare. I andra kastet så händer det, en till stor, tung öring tar flugan. Efter en nervös kamp så kan jag till slut leda fisken in till håven och lyfta upp en välvuxen kilosöring. Vi återvänder till lägret och äter lite mat, sen går vi nedströms en bit, Även här har vi ett sagolikt fiske. Patrik landar ytterligare en fin kilosöring på torrfluga, Han är nu totalt fast i flugfisket. Innan mörkret lägger sig får vi flera öringar i 7-8  hg klassen, och jag tappar ännu en fin riktigt stor öring. Nästa morgon vaknar vi till ljudet av regn mot tältduken, men bestämmer oss ändå för att gå upp och göra en längre tur nedströms älven idag. Regnet avtar ganska snabbt och vi packar ryggsäckar och börjar gå nedströms. Vi får nästan ingeting på hela dagen, bara några mindre öringar. Efter ca 4km vänder vi och börjar gå tillbaka till lägret. 

Matpaus vid DellikjokkVid lägerelden spekulerar vi över hur fisket kunnat vara så dåligt denna dag. En av teorierna är att älven verkar vara väldigt grund utan några som helst djuphålor. Älven uppströms vårt läger har betydligt fler och framför allt djupare ståndplatser. Till slut har vi spekulerat så länge att vi vaknar med lite huvudvärk dagen efter.  När vi går ut så möts vi av klarblå himmel och inte ett moln syns till. Redan nu kl 8.00 känns det att värmen är på gång. Vi har bestämmt oss för att gå uppströms vårt läger till Lappstugan i Stigo och sen fiska oss nerströms. Värmen gör att fisken börjar vaka och hela denna dag har vi ett makalöst fiske. Det verkar finnas hur mycket öring som helst i vikten 4-6 hg. Dom stora lyser med sin frånvaro idag förutom en kilosöring som Niklas tar på torrfluga. Nästa morgon vaknar vi tidigt och regnet vräker ner ute, det är bara och somna om. Vi tar en ordentlig sovmorgon och är inte uppe förrän vid 12.00 tiden då regnet verkar ge med sig. Vid frukost/lunch spricker så molntäcket upp och vi får ännu en fin dag. Ikväll har vi bestämmt oss för prova lite nattfiske och när klockan är ca 21.00 så går vi iväg uppströms, och våra pannlampor kommer snabbt till användning för nu är det becksvart ute. Vi har ett riktigt bra fiske mellan 24.00-02.00 och får flera fina fiskar på stora streamers.

 

Tags: , , ,

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top