Skieltajokk

Kvällsfiske i SkieltajokkCa 30 kilometer sydöst om Kvikkjokk ligger Skieltajokk som är Norrbottens läns hårdast kvoterade vatten med 60 upplåtna fiskedygn per år. Länsstyrelsen har tillsammans med fiskegruppen i Jokkmoks kommun valt att kraftigt begränsa fisket i jokken vilket skapat ett riktigt trofévatten för harr.  Fiskesträcka är ca 10 km lång och endast flugfiske är upplåtet på den kvoterade sträckan i väglöst land. Jokken är vacker och full med stora och små stenar med omväxlande grunda strömmar eller djupa sel. Videt växer tätt ned mot vattnet och på vissa sträckor är det väldigt trångt med fjällbjörkar ända ned mot strömkanten.

“….och jag har just höjt mitt personbästa för öring till 4,3 kg”

Avresa med helikopter ut till Skieltajokk

Helikopterns rotorblad skär genom luften och maskinen försvinner bort i fjärran, tystnaden lägger sig över platsen och vi är äntligen på plats. Vi har haft turen att bli tilldelade 9 av totalt 60 upplåtna fiskedygn i Skieltajokk denna sommar. Förväntningarna är på topp och vi är alla inställda på bra harrfiske. Efter att tält och lägerplats är iordningställt sätter vi oss ner och njuter av en öl och maltdryck. Rakt nedanför vår lägerplats rinner en ca 150 meter lång ström som sammanbinder sjön ovanför oss med ett större sel. Utloppet i selet ser fantastiskt ut och borde hålla mycket fisk. Vi klunsar om vem som ska få göra första kastet och Patrik  går segrande ur kampen. Jag greppar GoPro kameran och är beredd att fånga första påslaget, men efter 10 minuter utan hugg ger vi oss och fortsätter vidare uppströms. Strömmen här är väldigt grund med bara några få djuphålor. Känslan är att här står inga fiskar, men vi provar och förvånade drar vi harr efter harr ur den grunda strömmen. Fiskarna håller bra medelvikt, dom flesta vi får väger mellan 7-8 hg upp till dryga kilot.

SkieltajokkVi kommer fram till utloppet ur sjön som senare kommer visa sig vara ett av två platser vi fiskar mest på. Sjön är ganska djup och nacken som bildas innan jokken tar vid fullkomligt kokar av stor harr. Vattnet är kristallklart och vi ser botten en bra bit ut. Antalet harrar som visar sig framför våra ögon är svårt att uppskatta, men det rör sig alla gånger om ett tjugotal. Denna nacke kommer visa sig att alltid hålla mycket fisk av bra storlek. Nästa dag gör vi en längre vandring nedströms jokken. Strömmar och sel avlöser varandra och det ser otroligt inbjudande ut. Den ena bra fiskeplatsen efter den andra prövas, men vi får sämre med fisk ju längre nedströms vi kommer. I några djupare sel hittar vi lite fler harrar av bra storlek och avslutar fisket med lite “sight” fiske innan det bär av mot lägerplatsen igen. På vägen hem stannar vi till vid ett större sel som ligger ca 400 meter nedströms vår lägerplats. Här har vi tidigare idag fått riktigt bra med fisk och sträckan fortsätter att leverera bra fiske även nu på eftermiddagen. Vi bestämmer oss för att gå tillbaka och äta en sen middag för att återvända senare samma kväll och prova lite kvälls och nattfiske.

Öring 4,3 kg i SkieltajokkKlockan har passerat midnatt och jag har kämpat med fisken i åtminstone en halvtimme. Den har visat sig två gånger i form av ordentliga luftsprång, men nu går den bara tungt nere vid botten. Den kyliga sommarnatten är för mörk för att avgöra vad som visade sig i luften. Från början är jag säker på att det är en stor harr då vi inte fått en enda öring hittills under resan. Men ju längre tiden går förstår jag att den är en riktigt stor öring. Med 0,17 tafs vågar jag inte sätta allt för stark press då jag är rädd att mista den. Efter ytterligare 5  minuter börjar den ge sig och nu ser vi den för första gången, och då kommer nästa problem, vi har ingen håv som rymmer fisken. Jag måste försöka dra den in på grundvatten och få hjälp av Patrik att landa den. Vi gör ett försök, men den går direkt ut i djupet igen. Nytt försök och nu lyckas vi med både håv och händer att landa fisken. Det är först nu som jag ser hur stor den är, efter en snabb vägning och fotografering får den gå tillbaka, och jag har just höjt mitt personbästa för öring till 4,3 kg. Sammanfattningsvis har vi haft en fantastisk resa med bra fiske och väder. Vi har tillsammans fångat och släppt tillbaka ca 400 fiskar. Medelvikten har varit hög, mellan 7-8 hg upp till dryga kilot med toppnotering på 1,4 kg.

Bilder från fiskeresan till Skieltajokk

 

Skieltajokk is a small stream up in northern sweden, known for it`s fine standard of grayling. The water is limited to a small number of fishermen per year and you need a special authorization to fish. We were lucky to be granted three days of fishing, and this is our story. All clips are filmed with GoPro Hero3 ©per andersson

Skieltajokk 2013 from Per Andersson on Vimeo.

Karta med lägerplats markerad


Visa större karta

Tags: , , , , , , , ,

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top